Zomervakantie op de Med.

Gepubliceerd op 13 september 2024 om 15:24

“Is het niet erg warm in de zomer op de Med?”  “Is het in de zomer niet erg druk op de Med in de baaien?”  “Het waait niet of het waait te hard, toch?”

Ja dat is allemaal waar en dus gaan wij gewoon meedoen met 2 maandjes zomervakantie vieren.

Het is half juli als we de middellandse zee op varen Richting de Balearen. Om niet weer gelijk een aantal nachten door te moeten varen maken we een tussenstop in Cartagena aan de Spaanse kust. Een mooie stad met en echt Spaanse sfeer. Sowieso verrast de Costa de Sol en het zuidelijke deel van  de Costa Blanca ons qua uitzicht. Over 2 jaar op de terugweg gaan we hier zeker meerdere stops maken.

Costa del Sol

Theater in Cartagena

Na een nachtje doorvaren landen we bij ons eerste eiland van de Balearen, Formentera. Hier blijven we echter maar 1 nacht liggen want er komt slecht weer aan en een beschutten baai is op Formentera moeilijk te vinden. En ja ook het vierde cliché over de middellandse zee is waar; “Het weer is wat wisselvallig en in de warme lucht ontstaan makkelijk zware onweerscomplexen”.

In de vroege ochtend varen we naar Ibiza om daar aan de zuidkust beschutting te zoeken. We verbazen ons over de ruige kustlijn van het eiland en de prachtige ankerbaaien. De natuur op Ibiza vinden we dan weer wat minder aansprekend maar de aparte sfeer is heerlijk. We hebben het gedefinieerd als “hippie cultuur voor de welgestelden”.

Cala d'Hort

Ibiza Stad

Trommelaars Cala Benirras

 

Vanaf het noorden van Ibiza steken we over naar Mallorca. Wat Ibiza aan natuurschoon mist vinden we terug op Mallorca. Helaas mist Mallorca dan weer de fibe van Ibiza maar ja zo hebben ze alles een beetje verdeelt tussen de eilanden.

Na een bezoek aan de hoofdplaats Palma de Mallorca varen we ook bij dit eiland langs de westkust naar het noorden. Vanuit Port de Soller maken we meerdere trips het binnenland in door de prachtige natuur.

Port de Soller

Valldemossa

Col de Soller

Het is onrustig op de Algarve/Med App. Het gonst van de geruchten over slecht weer dus iedereen zoek een plekje in de haven. Wij zijn net overgestoken naar Menorca en hebben daar niet de mogelijkheid om een betaalbare/beschutte haven op zoeken. De storm wachten we af in een baai aan de zuidzijde van het eiland met veel ruimte en goede ankergrond. Terwijl Formentera en Ibiza de volle laag krijgen komen wij er best genadig van af met een paar windvlagen en veel regen. Daags na de storm zijn baaien afgesloten omdat ze door modderstromen vanuit het binnenland vervuilt zijn.

Cala San Sauro

Als 2 dagen later een nieuwe stormdepressie op de weerkaarten verschijnt besluiten we 30 mijl terug te varen naar Mallorca om voor het gemak en de rust daar een haven in te gaan. Gelukkig zijn de afstanden niet zo groot.

Menorca vinden wij een wat minder spectaculair eiland dan Mallorca of Ibiza. Het is wel wat gemoedelijker en misschien wat authentieker andere eilanden. Terwijl we in de baai van Mahon liggen vinden we een defect aan het rolsysteem van het voorzeil. Gelukkig lukt het ons om samen met een Franse buurman en een tuiger de boel  te repareren en na een week in Mahon kunnen we weer op pad.

Vanaf de noordkust van Menorca willen we graag oversteken naar Sardinië. Het weer in de Med is echt van slag want een goed weervenster voor deze tocht van 2 dagen is moeilijk te vinden. Er is weinig wind, de wind is tegen of is veel te hard. En vooral dat laatst overheerst. Als er dan toch een gaatje komt met wel wat tegenwind maar voor de rest redelijk omstandigheden gaat het anker uit de grond.

Mahón

Classic race in Mahón

Onze zomervakantie op de Balearen is voorbij. De komende 2 maanden reizen we langs Sardinië en Sicilië naar onze winterplek in Calabria, in het uiterste zuiden van Italië.


Reactie plaatsen

Reacties

Dineke
6 dagen geleden

Fantastisch!

Marga
6 dagen geleden

Mooie update. Het is niet zomaar zeilen van eiland naar eiland, het weer is toch wel de bepalende factor.
Geniet van Sardinië 😘

Gerard
6 dagen geleden

Leuk bericht.
Hier komt de herfst op gang.
Veel plezier

Ivonne en Rob Voogsgeerd "Timeless"
4 dagen geleden

Hallo Gerco en Annemiek.
Fijn dat jullie nog twee jaar doorgaan met dit mooie avontuur.
Kunnen we nog twee jaar genieten van jullie leuke reisverslagen.
Behouden vaart.